19 June 2010

Dah tak kisah dah..

Rude Awakening : Tolong jangan serang aku lagi ye..
Salam semua..
Mintak2la si nyamuk betina tak datang serang malam ni.Penat aku berperang dengan mereka2 ni semalam.Pandai kau ye,cium kat tangan ngan jari sampai bengkak takleh nak digenggam dah tangan aku.Siotan der.
Eh taknak panjang2 sumpah seranah aku kat nyamuk.
------------------------
AGENDA UTAMA
Dulu keding,sekarang?Err..
Dulu2,masa umur aku baru nak masuk ke alam sekolah menengah,aku memang kecik gila.Bukan kecik sebab pendek.Tapi kecik sebab terlampau kurus.
Eh jap..Bukan kecik sebab pendek?
Aku memang pendek pun kan?
Erk,abaikan statement itu.




Kurus tuh kalau ade bentuk badan seorang gadis ayu persis Lisa Surihani tuh aku tak kisah la.Ni kalau ang duk tengok aku zaman tuh,ang nak teka saiz dada,pinggang ke bawah pun takleh nak beza.Bak kata kawan aku,aku ni leper je.
Sampai hati kome. T_T
Pipi aku kurus lagi masa ni.
Kadang2 tuh niat nak naikkan berat badan selalu ade.Aku ni cukup terkenal dengan kekuatan  dalam seni makan2 ni.Pantang kalau tengok makanan,mesti makan tak hingat orang.Tapi tuh la,makan banyak pun bukan naik sekilo dua.Kadang2 turun sekilo.Naik pun dalam average 40,39,38.Pastuh naik pun dalam angka ni gak.Kira berat aku ni tak pernah nak capai tahap 42 ke atas.Kalau ikutkan status BMI aku ketika tu,memang under weight ah bak kate orang.
Carta BMI.Aku kat mana ye.
Disebabkan terlampau kurus,ibu sampai risau aku dapat penyakit.Terus buat medical checkup.Kasi amik darah sikit.Part amik darah tuh yang takleh blah.Selalunya yang aku tau doktor kasi amik darah sebelah lengan je.Tapi aku sampai dua2 belah dia pi amik.Mau tak pitam aku masa tu.Bibir jangan kabo la.Putih mayat dah aku rasa.Sebab aku tak pernah tengok darah aku terkeluar agak banyak.
Dah lame sikit tuh,keputusan keluar.
'Awak ni tak sakit pape pun.Semua ok.Tapi metabolisma awak tinggi.Sebab tuh bila makan banyak,berat takkan naik.Makanan cepat hadam'
Aku angguk2 je tanda paham.
Lepas ni kena usaha!
Dan2 la pastuh ibu aku pi beli air cekelat appeton yang gain weight tuh nak kasi aku berisi.Aku tak pernah miss minum air ni sebab sedap.Masyuk je bila minum.Tapi minum2 pun,berat camtuh gak.Tak naik2.
'Hurh..Tak guna punya ayaq.Tak naik pun berat badan.Keding gak.'
Last2 aku give up,makan seperti biasa.

Sumber Google.Tengok.Orang lidi tuh pun boleh berisi lepas minum.Asal aku takleh. =='
Lepas SPM,badan aku tetap keding seperti biasa.Masa tuh dah taktau nak buat cara pe lagi nak kasi badan berisi.Mane taknye,masa nak mintak pengesahan sijil kat cikgu sekolah lepas SPM tuh,komfem cikgu tegur.
'Awak ni dari dulu kurus je.Bila nak berisi ni..'
'Entahlah cikgu.Makan banyak tapi tak naik berat.'
Tengok balik kat cermin,memang aku kurus gila.Macam tak cukup makan ah bak kate orang.
Tapi usaha nak naikkan berat badan tak terhenti.Aku teruskan makan tanpa pape diet di sisi.
Masuk matrik..
Makan makin banyak.Ala biasela..Kate student.Komfem2 makan banyak sebab otak banyak pikiaq.Kan2? ^_^
Dan secara tetibe,berat badan aku tak pasal2 naik sedikit demi sedikit.
Balik cuti sem,buat reunion ngan kawan sekolah.
'Wei Syera!Makin tembam kau sekarang eh..Bahagia ke weh kat matrik tuh?'
'Ha bahagia la sangat weh..Tension.Tuh makan banyak.'
Tembam sangat ke aku ni..
Balik terus check penimbang.Oke dah naik dua kilo.BMI pun dah stabil.Cantik!
Dan masa tuh aku cukup suka berat badan dah naik.
Tapi kesukaan aku tuh tak lama.Jap je.
Masuk U..Makanan makin sedap.
Aku makan lagi,tapi selera aku makin tinggi.Mentang2 mekdi kat Melaka berlambak,tetiap masa makan beger Big Mac.Mana tak naik berat.
Lame2 tuh..
Oh tidak..Makin hari makin naik saiz badan.Makin naik saiz pipi.Nak pakai tudung,menggelebeh dagu ke bawah.Terpaksa tarik nafas nak sembunyikan dagu lapis.Terpaksa tarik nafas lepas makan takut nampak terbonjol keluar perut.Dah naik saiz badan,asyik2 pandang sisi kat cermin,kut2 bentuk badan makin gelebeh.Pastuh pipi aku selalu jadi mangsa kena tarik dengan member gara2 makin berisi dan buncit pipi aku. =='
Aku tak suka.Dulu takde pun nak tengok cermin.Sekadar nak betulkan tudung bolehla.Ni kalau sampaikan saiz badan pun aku amik kira,habis aku.
Sumber Google.Taknak jadi camni. T_T
Aku kalau boleh taknak amik kisah pasal badan.Tapi disebabkan orang sekeliling kata aku makin berisi.Makin tembam,makin segala mala yang berkaitan dengan badan semua aku amik kisah.Kadang2 aku pun segan.Dan2 la pastu teringat nak kurus balik jadi cam zaman sekolah dulu.Tapi paham2la.Kate je nak joging,tapi bila petang,terbungkang kat atas katil tidur.Penat memanjang.Poyo je plan ngan member nak bangun pagi,pergi joging kat taman.Tapi hampeh.Pakat semua bangun lambat,lagi2 aku.Sape suruh tidur pukul 4 pagi?
Semua benda berkaitan ngan senaman,kalau kat hostel cukup payah nak laksana.Yela,jadual ade yang pack gila.Ikut hari.Sebab tuh plan semua tak jadi.
Alasan melebih2 ni. ^_^'
Masuk cuti semester..
Pulun2 kasi turun berat!Start je cuti,aku masuk kelas aerobik setiap hari.Kecuali sabtu ahad aku free. ^_^ Aku tau korang cukup pantang dengar perkataan aerobik.Aku pun taktau nape.
Joging tuh sekali dua kala.Aku takleh nak terbangun pagi ikut ibu pergi jog kat stadium.Cukup liat nak pergi.=='
Tapi at least petang2 keluar gak peluh.Cerdas sikit otak aku nak berpikir banyak.
Tadi kasi timbang,oh dah turun sekilo!Tapi pastuh abah ajak g makan seafood.Tiga kali tambah.Ntah berapa kilo naik balik ni.=='
Tapi sebenarnya aku dah tak kisah dah.Korang cakap je la aku tembam.Cakap je la aku berisi.Aku ok je.Malas nak amik peduli.Tembam itu kan cute ^_^ Sekali sekala aku nak puji diri,ape salahnya.Hehe..


Berisi takpe,janji comel.  ^_^ Comel kan?(Muntah seketika)

Pikir2 balik,buat apela nak pikir sangat pasal appearance kita.Biar je la orang lain nak kata pe pasal fizikal kita sebab fizikal kita pun Allah yang jadikan.So bersyukur sajelah dengan ape yang korang ade.Yang penting,hati ni tak busuk,sentiasa cerah.
Nasihat ni ditujukan juga untuk aku.Bukan untuk korang je.
Tapi bukan alasan untuk aku berhenti bersenam.Anggap senaman tu untuk kecergasan badan.Bukan untuk kuruskan badan.Sekian.

16 comments:

Nabiel said...

okeh la tuh~ade gak owg ckp ko tmbm..
dri aku?smpi skrng xde spe ckp~
aku pn cm ko gak..metabolisme tggi~huhuhu

Emora Valeria said...

alala..jangan sedih biel..nanti aku kasi ang sekilo eh? =) ala aku taktau la ang camane sebab tak penah jumpe ang depan2 lagi

Sya Syazana said...

waaa..best plot citer ni.. tenganga baca! hehe

Emora Valeria said...

aiyak.ayat pun tunggang munggang la dear.segan den.hehe..tq ^_^

Tengku Mann said...

baek punya ayat....tetap comel pic tu...(◕‿◕)
mlm tadi saya mimpi pasal berat n tinggi saya...tengok2 ra lak citer pasal berat lak...kebetulan2...

Emora Valeria said...

mann,kebetulan tuu..hehe..maseh ^_^

Sam.. said...

takkisah..janji comel..

Emora Valeria said...

thank u sam ^_^

RastaMat said...

Kita serupa...
tapi ko dah tembam..
aku masih slim river..
hahaha...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

celah mana gemuknya?kurus jer aku tengok.ish.msti kau salah tgk cermin nie.

/Dayah//Nurul/ said...

kiut picture las xdela tembam pe. janji sihatlaa

afiff edogawa said...

saba la ra.... ade hikmah di sebalik sume ni... terima ngan hati yg iklas (ckp senang kn...huhu)

psal weight gain tu, ade try gak... tp x nmpk hasil.. haha

Emora Valeria said...

Hehe... ^_^ MFJ,Cermin sarkas kut aku usya. ^_^ Ala rastamat,kau slim2,nanti amik kat aku lagi sekilo kasi nampak gemuk sikit eh.hehe.Dayah,tq dear.. =)
Afiff,toksah la minum ayaq tuh.takda pape pun.huhu

Ikemal said...

comel2. hha.

Emora Valeria said...

ikemal,comel ke? ^_^

RastaMat said...

Cuma pemberitahuan :
Appetahnameton weid gein tu belom ada bukti sahih pon yang menyatakan susu tu menggemokkan..
Aku pernah tanye pharmacists kat Guardian..
Klu tak caye, cube korang tanye kat Guardian or watson yang ada jual susu tu..