30 June 2010

Zaman MHS ku..

Rude Awakening : Ada spare leher tak?
Salam semua..
Dah nak masuk 5 hari berturut2 aku sakit leher.Entah pasai pa la si leher ni nak buat hal.Saja la ni taknak bagi aku mengadap depan laptop berjam2.Sekarang ni kalau nak online pun mesti kena duduk 2 posisi.Duduk macam biasa,takpun baring. ==' Ada petua tak nak kasi elok balik?
----------------
AGENDA UTAMA
Pabila masuknya minggu orientasi..

Zaman junior dah mula kabur,senior pulak bakal menyusul
Tanggal 12.7.2010,bermulalah perjalanan aku bukan sebagai seorang junior,tapi seorang senior di UTeM.Pikir2 balik,cepat tol masa berlalu.Kadang2 duk pikir lek,eh cam baru semalam ja aku pi daftar,terkedek2 pi kaunter demi kaunter nak siapkan dokumen2 yang patut,masuk lak zaman MHS aka orientasi.Pastu susuli lak dengan tersesat kat kampus sebab taktau kelas kat mana.Cukup kelam kabut masa mula2 masuk.
Kata junior.Semua benda nak baru kat sana.

Setau aku minggu ni,akan mulanya pendaftaran budak2 baru masuk UTeM nanti.4 haribulan tak silap aku.Jeng3...Tak sabar nak tengok budak2 comel masuk mendaftar.Tak lupa juga dengan jejaka2 baru nanti menyusul.Eh,tetiba.
Abaikan statement itu ye.Aku tak menggatal.
Teringat budak2 baru ni nak hadap hari orientasi aka Minggu Haluan Siswa,aku teringat lek zaman aku berMHS.
Bagi aku dah cukup terseksa dah seminggu tu.
Seminggu tu la aku tak cukup makan.Makanan diorang bagi pun ikut tak ikut mood ja.Kadang2 sedap gila,kadang2 tak sedap.Kalau dah lapar tuh,main taram je telan.Janji tak pengsan dalam dewan.
Seminggu tu jugak la aku tak cukup tido.Mane taknye.Tetiap hari sepanjang minggu tu kena bangun awal.
Tak sah kalau pagi2 je bunyi alarm handphone lagu Wondergirls yang Nobody tuh.
Sampai aku dah jadi benci kat lagu tu gara2 lagu tuh penyebab aku kena bangun pagi awal sangat.
Comel kan mereka? ^_^ Sumber Google.

Hari pertama tuh semart ah,habaq kat budak bilik.
'Sya,kita set jam pukul 4 pagi la.Senang nanti takde kelam kabut nak siap.'
'Ha ok je.Set jam kat handphone.'
Hari pertama je.Start hari keempat,dah mula malas bangun awal pagi.
Bila bangun awal tu,aku ingat boleh la balik awal malam tu,tapi tak jugak.Tengah malam baru nak habis.Belum cukup lagi nak berbaris tunggu bas kediaman masing2 nak balik.Bila semua pakat nak berebut balik awal,kadang2 terpaksa potong barisan.Hee..Cukup tak hirau orang tu nak kata pa,janji aku sampai bilik awal,nak tido.Sebab esok paginya tetap kena bangun awal gak. ==' Tertekan jiwa.
Sesi Ice Breaking.Sumber Google.
Tak sempurna hari orientasi kalau takde sesi berkenalan,sesi pecah ais ( ice-breaking ),sesi kenal2 dengan pensyarah dan juga P.A.Aku cukup tak suka kena pecah2 ais ni.Yela aku ni pemalu.Aku tak reti nak bergaul.Tambah2 lak budak2 sebaru ngan aku ramai betul budak lelaki.Kalau dapat kumpulan yang majoriti lelaki,ang ngan sorang lagi ja perempuan,kena pandai2 ah survive. ^_^
Nasib baik kumpulan aku balance lelaki perempuan.Takde kekok sangat.
Tapi dah seminggu duk tengok orang yang sama je dalam kumpulan,aku dah dapat biasakan diri. 
Tu baru pecah ke kumpulan dengan orang2 yang baru nak kenal tang tu gak.

Fakulti ku ^_^ Sumber Google
Hari keberapa tah,nanti diorang kasi pecah ke kos pulak.Huu aku ingat lagi masa tuh aku terpisah habis dari budak kelas aku.Aku tersesat duk barisan dengan kakak ex dip yang sambung ijazah ni.Memang masa tuh nak nangis ah.Ye ah,takde kawan punye pasal.Tapi mulut paksa bukak gak sembang dengan kakak sebelah aku.Tanya la macam2,janji sembang.Aku taknak orang duk kata aku sombong. ==' Nasib baiklah akak tuh rajin gak menjawab. ^_^
Memang masa tuh budak kelas aku sendiri tak berapa perasan dengan kewujudan aku. Sedih gila.
Lepas tu berpecah lagi.Kali ni sesi berkenalan dengan P.A masing2 aka Penasihat Akademik.Tang tu la sibuk duk mencari member kelas yang sama P.A masa tu.Akula paling kelam kabut kut.Ye ah,budak kelas sendiri pun tak kenal lagi,memang gelabah.Stok takleh jalan sendiri.Kena ade teman.
Duk tanya2 tuh,jumpa gak a sorang.Bila kumpul2 dengan P.A masing2,ai ramai pulak budak kelas aku.
Yang bestnya P.A aku ni bukan calang2 orang.Profesor Madya.Title saja dah bikin ternganga. ^_^ 
Nak kata Melayu,bukan.Sebab P.A aku memang dari keturunan Pakistan.Muka cam mat saleh.Jangan kata la,memang kena speaking habis la dengan beliau.Nak berbahasa melayu memang beliau tak paham.Terkedek2 ah aku dengan member2 masa tuh nak bukak mulut cakap dalam BI.Kalau beliau duk explain,kitorang duk angguk je memanjang.Kalau ye pun nak respon,yes dengan no.Kalau taktau nak jawab pe,diam je.Aku lagi la,nak kena susun dulu ayat2 dalam pale otak,baru lea cakap. =='
Cukup ah sesi suai berpecah belah.

MHS juga mengingatkan aku tentang perkataan ini.
GRENADE!!
Perkataan yang bikin gua panas sepanjang minggu MHS.
Mentang2 baru masuk,dah kasi bom.Eh tak2.Hehe..
Abang2 dan kakak2 faci cukup suka buli manja dengan perkataan ni.Kalau bising sikit ,dah kena grenade.Buat hal sikit,dah kena grenade.Bengang je masa tu.
Meh la aku habaq sikit Grenade ni camane.
'Bila saya sebut je Grenade,korang semua kena tunduk ye!Tutup pale dengan tangan tu!'
Ha camtu la.
Grenade yang paling aku ingat sampai sekarang,mereka pi grenade masa aku sakit.Masa tu faci cukup bengang ngan kitorang sebab suasana jadi kelam kabut bila suruh tukar tempat.Time tu la beliau grenade.Semua kena tunduk.Yang berjalan tuh semua kena baring.Akulah salah sorang mangsa yang tengah berjalan masa tu.Tahan je sakit. ==!
Tertekan gila masa tu.
Tapi aku rasa untuk MHS kali ni,takde kut grenade ni.Alhamdulillah untuk budak baru.

Hari terakhir orientasi aku paling gembira.Sebab nak habis dah seksaan aku bangun pagi,tidur lambat. ^_^
Pagi2 bersukan di Kompleks Sukan UTeM.Macam2 sukan diorang buat.Aku masuk bawak bola ping pong dalam sudu kut.Nasib baik menang.
Sumber Google
Menjadi tradisi juga pabila FKP akan menjuarai sukan. ^_^ Tahun ni kasi menang lagi ye juniors. ^_^
Masuk ke malam lak,ada sesi majlis penutup.Ada la orkestra,makan pun sedap2.Bla3...Dan habis..Aku dah takde idea dah nak elaborate lebih.
Banyak jugak aku rakam dan snap foto masa MHS.
Tapi hampeh bila handphone kena format,tak sempat nak transfer. Segala rakaman video faci2 ni menari,dengan gambar2 sume takde.==' So takdela gambar MHS aku nak masuk dalam entri.Hampa tahap hyper betul.

Aku rasa dah2 la aku merapu meraban.Tengok ayat dah macam tunggang terbalik dah.
Sebelum tu pesanan untuk aku pada korang2 yang baru nak masuk alam U.Tabahkan hati,kuatkan semangat. ^_^
P/S : Incik Portal!Bila mau update itu kediaman semester depan! =='



15 comments:

Tengku Mann said...

hahaha...cam best je..
ra, apa yg b'laku kat awk tu sebaliknye b'laku kat saya...saya orientasi 2 hari je... :D

afiff edogawa said...

haha.. x pasai2 wondergirl yg dipersalahkn...

time naik bas tu plg best, sbb ade special privillage... xyah beratur.. hehe

sasuke said...

1st haha...
x sabar ye nk masuk...haxhax

Emora Valeria said...

Mann,syoknye dua hari je.huhu..Afiff,suke eh takyah kena beratur.hehe..
Sasuke,jangan nak gatai2 nak jadi junior sem depan ye.

Tengku Mann said...

syok tu mmg la syok...tapi ada satu sesi yg tak leh tahan..sedih..sampai menangis...^^

Emora Valeria said...

Mann,sesi ape eh sedih2 ni.huhu

hafizismail said...

aiya..tak naklah..nnti cik gory hambat den ni huhu

Tengku Mann said...

sesi meluahkan perasaan la kot...jurulatih lak citer benda2 yg sedih...pastu kita kena pikir2 balik nape sbb kita belajar, pastu kena pikir pengorbanan ibu bapa dlm m'besarkan kita...lebih kurang camtu la kot...luahkan dlm hati bukan secara lisan...pastu lak pasang lagu sedih2...mmg tak tahan...ada gak lelaki nangis (t'masuk saya)...

Emora Valeria said...

Sasuke,tau pun takut. ^^.
Mann,oh tau2..yang tuh ha..

ARC™ said...

1 benda yg aku perasan kat overseas nih, uni xde pon MHS pelik2 yg berbom2 ni..kat Malaysia je ade

mase aku mmule start sini dlu, pelik gak sbb xde kene ragging hak3...at least merentas desa la kan

Emora Valeria said...

arc,bestnya.aku dah lama tak rentas desa dan juga rentas bandar

cronixsoul said...

hahaha skema gak ang nihh.. MHS tu aku g 2 hari awal n hari sukan je. yg lain rilek kat hostel. Tiap pagi pkl 7 pas sume org senaman baru aku turun, terus makan.. hahaha.. ala dorang xamik attendance xyah la skema.. ekeke

yg paling best time tgh mlm nk balik tu dak2 umah aku sume sapi air kotak sorang 5. memang jadi biro makannan la umah aku.. makanan sentiasa ade.. haha

bila ingt balik besh gak.. tp makanan tabley blahh.. aku xmakan pon makanan dorang, beli kt kedai je.

Emora Valeria said...

alamak..asal aku skema sangat eh.huhu.tuh la,berdisiplin sangat kut masa sekolah dulu.haha...makanan dye serius taklea blah weh.aku prefer makan kat ayusri.

Muhammad Safie said...

Kenangan MHS yang xbest..Bagi je grenade betul2 kat fasi2 tu..

Emora Valeria said...

neo,sile beli satu grenade.hehe