21 December 2009

Tutorial Photoshop : Color Splash

Rude Awakening : Baru je belajar sebentar tadi.hehe.
So aku nak gak kongsi bersame korunk walaupun nampak simple je nak edit foto seperi ni.So hari ni,Color splash.Sangat menarik dan senang untuk edit.
1.So,first thing first,on kan photoshop cs3 or cs4 dan pilih satu foto untuk diedit.Aku pilih foto teddy bears yang aku snap kat Billion ari tuh.

2.Klik ke file>new,dan pilih clipboard untuk buka new kanvas putih.Kemudian drag foto teddy bear tuh menggunakan move tool di bar kiri atas sekali.

3.Lepas tu,klik ke layer>new adjustment layer>gradient map.Pastikan color ditukar ke none dan mode normal seperti foto di bawah ni.Pilih gradient map black and white.Pastikan foreground color box di posisi original.(Lihat bulatan merah kat foto bawah ni.)


4.Kemudian,klik brush tool dan warnakan di objek yang diinginkan.Seperti di bawah ni.Pastikan ketika mewarnakan objek,anda di layer gradient map.

5.Jika tak berpuas hati dan ingin memadam warna tersebut,terbalikkan foreground color seperti di foto bawah.Putih di kotak atas dan hitam di kotak bawah.Brush tu akan berfungsi sebagai pemadam.

6.Jika berpuas hati dengan foto tersebut,klik ke layer>flatten image.Siap!

Hasilnya jadila begini..

P/S:Kalau tak paham,sila bertanye eh.hehe

13 comments:

zella said...

slm...
boleh x next time wat tutorial psl pixlr plak...
=p

miera said...

tQ atas info berguna

miera said...

tp kan,kat mne nk download adobe scara percuma erk?

Emora Valeria said...

try search kt yahoo..ade je free dwnload.xingt website pe

miera said...

ok,thax yer cik emora V

JAI said...

which one the latest? I mean photoshop sama ker dak dengan photoscape??

Emora Valeria said...

Jai:photoscape xsame ngn photoshop and cs4 yg latest
miera:same2

Aidi-Safuan said...

lah...senang jer.dulu beria tanya orang camne nak buat style camnih tapi sumer blur gak

Emora Valeria said...

aidi:hehe..tol3

zack zukhairi said...

waa!! i lav this. gonna try this later. thanks! :)

Emora Valeria said...

zack:bagus2!welcome2!

.fathin. said...

photoshop ny kna bli cd an?

Emora Valeria said...

fathin:xperlu pun xpe.lea dwnload