27 March 2010

Peristiwa air gula

Rude Awakening : Bile nak merase balik air sejuk ni T-T


Inilah akibatnye bile tak ikut pantang larang ketika batuk.Kan dah makin melarat T_T sangat terseksa kena minum air panas je..Ciskek tol.
Tengah2 elok buat report bengkel,dan2 tekak rase kering nak air.Air sejuk komfem2 takleh minum.Terpakselah panaskan air,nak buat air teh.Dalam 10 minit tuh,air da mule menggelegak.Cawan tedi bear,uncang teh boh dan gula dah siap sedia dah kat depan mata.Aku kalau buat air,gula mesti kasi banyak.Sebab aku tersangatlah suke air manis. ^_^ Kalau kat kedai makan,adik yang tolong amik order tuh dah tau dah aku mesti nak air sirap manis.Mesti kaw2 manis beliau buat.Nicelah~
Sedapnye -.-'
-------------------------------------------
Tengah2 duk kacau gula dalam air tuh,aku teringat lagi zaman aku form 2 dulu.Bile pikir balik,memang sengal lah.Rase nak hentak2 je pale kat dinding.
Aku ingat lagi mase tuh tengah rehat,menunggu cikgu lain masuk.Cam biaselah,kalau dah takde cikgu,mesti berkumpul satu tempat,sembang2.Paling koman pun,mesti gosip2 ( dan mengutuk juge). Tengah2 sembang tuh,tetibe masuk topik nak buat jamuan akhir kelas.Aku cukup suke time jamuan.Sebab banyak makanan disediakan.So tengah2 bincang tuh,tang tuh gak agihkan tugas,Sorang kena bawak bihun,sorang lagi kena sediakan kuih2,bla2 sampai turn aku lak,kena bawak air gula.Air gula?

Fakta : Ra cukup malas nak pergi dapur suatu ketika dulu

Dengan muka blur+kekonfidenan aku,aku pun mengangguk tanda setuju.
Ok,aku tau air gula tuh nak maniskan air yang dicampur dengan air kordial.Kalau tak buh mesti tawar.Camtuh la kot.Takpe aku senyap je.
Dan2 pastuh cikgu masuk,aku duk kat tempat aku.Tengah cikgu duk ngaja,aku duk pikir je air gula tuh nak buat camane...Yang aku tau kalau kat gerai,air gula dia kaler kabur2 putih,pastuh air tuh mesti ade dalam balang,ngan sudu cam cedok tuh.Tu je aku tau mase tuh.

Pas cikgu memblahkan diri,aku pergi la kat tempat member aku tadi,dengan bawak kertas ngan pensel.Muka sangatlah konfiden mase tuh.

'Weh,ang tolong tulis step2 nak buat air gula weh.Sekali ngan bahan2 dia taw'
'Syera,kau biar tol.' ( Sambil gelak2)
'Nape weh?Aku salah tanye ke??'
'Wei..Air gula senang gile nak buat,takyah tulis2 ni.Kau tak pernah buat air gula ke pe..?'
'Ehe..tak wei.Sebab tuh aku tanye' ( muke senyum kambing)
'Ceh!Air gula kena ade air panas+gula.Pastuh kacau je.Nanti jadila air gula.Paham?'
'Oo!Baru aku tau weh..'
-.-''
-----------------------------------------------------------
..Nampak sangat kat situ aku tak penah amik tau pasal hal masak memasak ni..Member aku gelak je.Sampailah abes rehat.Sangatlah sengal -.-'
Sejak dari tuh la aku dah mule merajinkan diri ke dapur. ^_^

14 comments:

nyna said...

hahahahaha.
nsib nyna tau buat air gula :)

Muhammad Safie said...

Oh oh... ^___^.. (Xtau nak ckp pe..)

Emora Valeria said...

Neo : wek! XD (cover segan)
Nyna : heee...bagus2.jangan jadi cam ra.hehe

Armyrule said...

halamak...huhuhuu...shedapnya air sirap tu

Emora Valeria said...

Arm : mesti.ev pun terliur melihat air tuh -.-'

Alynn Notnot said...

haha, takpe, janji igt smpi skrg kan care2 nk buat air gula? :))

Emora Valeria said...

alyn : dah tau dah2.hehe

zool said...

Takpe pengalaman memberikan pengetahuan...

Emora Valeria said...

maseh bro zool +)

ParkAir said...

alalala xde bakat ke dapur la ni.. XD

Emora Valeria said...

parkair,tuh a sal..huhu

shuko said...

hakhak..ra2..skrg mesti dah pro memasak kan..ye x?

lupe pulak..ko sakit kn?harap sehat cepat la ye..amin..

Nabiel said...

kahkahkah~
ape da ko ra..
kwn ko bg jwpan cpt sgt~
klu aku mau bagi kias2 dlu..
masuk kan inie itu..
pastu xyah smua~hehehe

Emora Valeria said...

shulo : sekarang lom lagy ah bro.heheh..maseh2.dalam proses nak sehat nie..hehe

biel : ang kejam weh!kejam2~seb bek ang bukan di tempat member kuh~.huhu