04 March 2010

Fotografi digabung bersama Photoshop barulah perfect!

Rude Awakening : Pelajaran hari ini : Watermark
Dulu aku ingat watermark tuh macam efek air kat foto.Rupanya benda tuh just initial kita,supaya orang lain tak copy langsung foto kita tuh menjadi hak asasi mereka.
Ayat aku sentiasa sengal di kala tengah malam menjelma. -.-'
----------------------------------------------------------------------------------------
Kelab Foto dan Seni Filem hari ni best sebab dah mula start meng-edit foto yang telah disnap menggunakan kamera slr.Nasib baik aku pergi tadi tanpa sebarang keraguan nak pontengkan diri,sebab baru tadi aku tau hari Ahad lepas,diorang dah snap pun foto2 untuk assignment.Haih~Aku ketinggalan.So Sabtu ni,set untuk ke taman2 yang telah disenaraikan oleh pensyarah untuk snap foto.Aku perlukan segala mala apparatus dan objek untuk snapshot aku Sabtu nie.
Memang seronok dapat belajar camane nak buat watermark untuk banyak foto dalam masa yang singkat je.Oh baru aku tau,banyak lagi yang aku tak explore.So jangan panggil aku sifu lagi yeh...Hehe..
Aku ade buat notes camane nak buat watermark dengan cara cepat dan mudah tapi aku takut kome tak paham je..Sebab aku buat notes ikut kefahaman aku ja.So ni lah steps dia.


To make an easy watermark
-Go through automate on file. -options change into security
-content is custom text
-option=large images
-make it custom=600
-jpeg=high
How to edit the watermark  in many photos
-take window>action
-in action box,create a new set of folder in action box
-then create new action
-click on font icon and adjust it on your own creativity size
-after it is done,just flatten the image
-after save the photo,stop the recording on the action box
-go to the automate on file,and then click batch
-click a choose button and pick the folder that contained the photos
-after that pick a destination folder,which is on the folder number 3

Erm,aku rase mesti korang tak paham kan?Sebab aku pun baru nak belajar dan praktis.So kalau tak paham,tanye aku eh?
Aku sempat lagi edit foto2 yang aku snap dengan slr masa kelab foto buat assignment untuk snapshot foto kawasan kampus.So result dia  :


Aku budak amatur menggunakan slr,so foto2 di atas nampak sangatlah tak cun.
Aku admit,handphone je aku pandai cari angle.huhu..
Dan aku sempat lagi edit foto sorang budak facebook.Erk,maaf eh dik.Akak teredit foto ni jadi seram la pulak.huhu..
Ni foto sebelum
Dia memang cute ok?Tapi aku ter-edit jadi foto bawah ni..
Ok terganas. -.-'
Cepatlah habiskan koko nie..Aku tak larat dah weh~

8 comments:

«-°[§nºw.ªngè£]°-» said...

wah ! cool ! leh study ^^

Muhammad Safie said...

cool seyy..nanti leh ar ajar pas dah master..

Emora Valeria said...

hehe...oke2.t nak wat tutorial dalam bentuk video.

bilis said...

jom makannnnnnnnnnnn :P

PrinCe_TopEx said...

cool!!

Emora Valeria said...

tq!!

IR-MONO said...

nice.editing..leh mtk tjuk ajar x?ee

Emora Valeria said...

ir : boleh2..hehe