13 March 2010

Handphone pun ade pasang surut

Rude Awakening : Mulut rase megi ^-^
Hari ni taktau nape aku takde mood nak jamah nasi,so berbekalkan megi goreng instant,isilah perut aku dengan senang hati.Kerja berlambak,sedang dalam proses untuk menyiapkan.Otak still teringat cerita Alice in Wonderland 3D.Oke memang terhebat jalan cerita dan grafik yang telah dipertontonkan.Rugi kalau tak tengok.
Dah pun menjadi wallpaper terbaru di screen laptop aku =)
Mukadimah entri,tamat.
-------------------------------------------------------------
Permulaan entri bermula sekarang.
Petang semalam,lepas balik dari berfitting yang akhirnya telah siap sepenuhnya walaupun tak selawa mane,aku bersama member kelas menuju ke kedai makan untuk minum petang.Biaselah bila kami lepak2 kat kedai makan,macam2 cerita masuk.Sambil tu duk usha pakwe2 yang lalu maupun awek2.Oke serius mate ni takde keje dari tak melihat orang di sekeliling.Tengah2 duk syok berborak,mate aku terpandang kat Blackberry member aku atas meja.
Ni la blackberry.Bukan sejenis buah-buahan

"Memey,muat ke handphone tuh kat poket..Sebab lebar sangat."
"Boleh je.Takdela sampai tak muat langsung dalam poket."
"Oo..Aku prefer lagi handphone jenis tebal dari lebar.Nipis aku tak berape suka."
"Eh peliknya kau.Orang lain duk suka handphone jenis nipis,kau boleh pulak suka yang tebal"
Hee...Korang mesti pelik ngan aku kan...
Dan2 duk bercerita sal handphone,otak aku dah mula dah aktif melilau balik ke zaman first time aku pegang handphone.
----------------------------------------------------------------
Zaman 2002
Zaman aku menggunakan jenama handphone Alcatel.
Handphone pertama yang aku guna,hadiah dari abah sebagai tanda aku dapat 5A dalam UPSR.Skema giler mase ni.Badan handphone kaler hitam kelabu,dengan antena terpacak kat atas kepala handphone tuh ,skrin kaler oren,button tebal macam bantal.Standard ah nie.Zaman ni mane nak ade lagi handphone jenis nipis.Tebal je..Mase ni memandangkan member2 aku semua takde handphone lagi,aku taktau nak mesej or call sape.Dan2 lepas tuh aku stop pakai handphone,guna telefon rumah.Lagi masyuk nak guna.Bil pun bukan aku bayar.Hehe.

Zaman tahun 2004
Zaman gilakan polifonik
Second handphone,Nokia 2300.Aku ingat lagi mase abah aku ajak pergi kedai handphone..
"Kaklong,kaklong nak handphone macam mane nie?"
"??Abah nak belikan ke?"
"Yelah,cepat nak yang mane.Nak yang ade skrin kaler ke yang hitam putih ke.."
"Mmm...Yang biase2 je la bah."
-->Ayat last nie aku rase cam aku redho je.
Pikir2 balik,asal la aku baik sangat mase tuh mintak handphone yang takde skrin kaler.Mase zaman ni,semua orang gilakan handphone skrin kaler.Kalau balik kampung,aku tengok sepupu sepapat aku kebanyakannye dah ade skrin kaler handphone.Most of them Nokia.Handset daun la,sabun la,engage la.Segala mala name handset ni direka mengikut bentuk handphone tuh.Naseb baek handphone bentuk kucing takde.Maunye dipanggil handset miaw2. -.-'
Memang tahap dewa kejelesan aku mase tuh.
Banyak kenangan aku dengan handphone ni.Handphone ni lah first time aku mesej dengan budak laki,kena sepiak ngan mak aku sebab mesej dengan budak laki,kena denda tak dapat pegang handphone lepas Maghrib sebab mesej dengan budak laki.
Erk,aku admit mase nie aku culture shock dengan kaum lelaki.Aku dulu agak skema dan pemalu dengan kaum lelaki.
Yang paling seronok pakai handphone ni,aku boleh tukaq2 baju beliau dengan bagai2 kaler button yang jual kat kedai handphone.Aku ingat lagi,kalau nak pergi tusyen,baju handphone mesti tukar ikut baju yang aku pakai.Kalau biru,biru lah baju handphone.Sekarang handphone tuh still ade lagi kat aku. 

Zaman 2007-Matrik

Handphone yang paling azab bagi aku nak gune.
Handphone ni aku dapat dari first generation,abah.Hee..Handphone ni pemberian ibu aku kat abah.Tapi sebab abah susah nak taip mase dalam kereta,abah pun bagi la kat aku pakai.Aku pun mase tuh tergilakan handphone tuh sebab touch screen.Dengan muka tak malu,aku menerima.Jahat gak aku ni.Hadiah orang aku pi amik lak.Sengai gila.
Aku ingat lagi malam tuh aku gode2 handphone tuh.Segala application yang ade dalam handphone tuh aku usik.Punyelah jakun mase tuh sebab first time dapat pegang handphone canggih.Hehe..Tapi slack nak mesej agak susah la.So aku gune alternatif lain,pakai jari je.Senang.Sebab jari aku kecik.
Mula pakai tuh memang best.Kamera pun kalau ade memang best la walaupun hakikatnye kualiti foto tak bape elok.Setiap 2 minggu akan ubah ringtone lagu ngan wallpaper foto.Memang agak poyo bila aku pikir balik keadaan aku mase tuh.Haha..
Tapi lepas aku masuk matrik,handphone ni dah mule nak buat hal.Mule2 charger rosak.Baiki dua tiga kali tetap rosak.So,gune alternatif lain,pakai usb cabel nak charge handphone.Mula2 ok je.Tapi tup2 usb cabel pulak buat hal.Boleh pulak jadi longgar kat tempat cucuk tuh.Sbara je mase tuh.Last2 aku gune charger agak 'moden' sikit.Tapi nak charge yang malas tuh,kena off phone,bukak bateri,baru pasang kat charger.Macam charge bateri biase.Sebab tuh aku cakap 'moden'. -.-
Dan2 dah habis problem charger,bateri lak buat hal.Cepat kembung.Sampaikan abah aku beli sekali 3 bateri spare nak bagi aku gune.Member aku siap cakap lagi asal la bapak ang tak blei handphone baru je dari duk beli bateri banyak2.Aku pun taktau nak cakap ape.hehe..
Memang terseksa jiwa batin aku dengan tahap kesabaran aku.Kadang2 kalau on call,cepat je bateri nak habis.Aku rase nak tekad je beli lain tapi aku pikir ni handphone bukan aku beli,so aku diam je.Baik kan aku? =p Perasan sendiri.
----------------------------------------------------------
Zaman U-2009
Foto recycle.Ade pade ENTRI ini
Hadiah dapat masuk Universiti.Oke aku ingat abah memain je.Tengok2 malam tuh diberi satu kotak berbalut hadiah.dan melihat dalam isi tuh ,handphone yang aku paling suke.Hee..Senyum lebar aku mase tuh.Handphone ni penyebab aku jadi suke untuk snap foto sehingga sekarang akibat daripada pixel foto yang sangat lah lawa.Kawan2 yang still tak percaye aku menggunakan handphone untuk snap foto yang telah post kat blog aku,sila percaya ok..Handphone ni memang bawak banyak jase kat aku.
Tapi aku ni sangatlah ganas.Tak sampai 2 bulan handphone ni dah 4x kena masuk hospital handphone untuk dibaik dan di reprogram kembali disebabkan oleh virus yang sangat lah degil dan suka untuk masuk dalam program handphone nie.Mau menagis tak berlagu aku bile handphone aku asyik masuk kedai je. T_T
Dan handphone aku yang dulunya lawa,sekarang penuh dengan calar2 hasil keganasan aku.Aku memang menggunakan sepenuhnya handphone ni,bukan aku careless ok.(ceh~Poyo je ayat berikut)
Seronok akhirnya dapat jugak memiliki handphone sebegini rupe.
Lepas ni handphone ape lak eh..Berangan sat.~

P/s : Cuba bayangkan zaman akan datang bentuk handphone ape pulak yang inventors nak reka.Agak2 ade tak handphone versi maya.?

8 comments:

ParkAir said...

ye2 aku dah caya gambar cun sebelum ni amik ngan henset je.. aku je pakai nokia 1100 lagi hehe.

Emora Valeria said...

ha taw pun..hehe...xde lagy dslr dalam tangan.huhu

dayangredzuan said...

selalunye zaman ni berubah patah balik tau..
mungkin akan datang 3310 menmbusi pasaran dunia balik....
tp tyme tu org sebut
three three ten..
haha

Emora Valeria said...

dayang : wah name canggih seh.setanding dengan dunia zaman akan datang.

Ms_Mui2 said...

future punya hnset mesti kecik giler kot. tp nape skrg makin besa plak ai tengok. >blckberry

Emora Valeria said...

mui2 : taw xpe.makin lame makin besar.tah2...besar public phone pulak t.haha

Nabiel said...

hehhee~
byk hp ko ra~huhuhu
aku stkt nie baru 2 jek wey~
pcaye x?huhuhu
tuh la hakikatnye~hehehe

Emora Valeria said...

hehe..biel...banyak pun first tyme dapat kepuasan bile dpt SE