14 April 2010

Tak sanggup aku.. -.-'

Rude Awakening : Selesai sudah~
Salam semua..
Akhirnya selamat sampai sudah projek Autocad ke tangan pensyarah walaupun banyak halangan yang ade je nak datang sebelum sampai ke kampus.Tak kisahla,yang penting satu  bebanan sudah hilang dari otak.Tinggal tekanan final exam je yang akan datang tak lame lagi. Tapi takpe,jiwa dan akal sudah lame bersiap sedia.
--------------------------------------------
Balik dari kampus,aku terus bukak laptop dan rutin harian aku pun bermula.Klik mane2 website yang ade.Last2 aku masuk emel aku yang dah berserabut dengan post2 yang muncul dalam kotak dalam ( inbox) ^_^
Skrol demi skrol,kelihatan post yang telah dihantar oleh paksu aku sendiri walaupun dah lame post ini dihantar.Bukak saje aku rase mual. Aku terpikir camane la diorang boleh hidup dalam keadaan camni.Tak sanggup aku duduk dalam serba kekotoran camni.
Gambar2 di bawah ni lokasinya terletak di Sungai Citarum Indonesia.Meh aku bawak korang menjelajah kawasan ni.
Tak nampak lagi..Sila lihat gambar di bawah.
.
.
.
.
.
.
.
Ni bukan tempat pembuangan sampah.Ni sebenarnya sungai yang tersangat cemar .
Yang tepi tu kawasan perumahan.Aku tak sanggup.. -.-'
Banyaknya sampah..
Cuba korang pikir sejenak,camane mereka2 yang tinggal kat kawasan camni boleh hidup?Dengan sungai yang tak boleh diguna pakai langsung..Sampah je yang timbul.
So,hargailah sungai yang ada.Jangan biarkan sungai tercemar cam kat atas ni.Merana hidup.

16 comments:

Muhammad Safie said...

prihatin pada alam sekitar...bagus2..peliharalah sungai kita..wakaka..

dayangredzuan said...

betul2..
sayangilah sungai kite..untuk generasi yang akan datang...
kesian kat anak cucu cicit kite kn3

Emora Valeria said...

neo : wah ayat takleh bla..hehe...maseh2..

dayang : tol tuh..huhu

shuko said...

kenyit mata lagi skali kat ra..kehkeh..

waa..ra prihatin jgk ek pasal2 camni..nice ra..sayangi la alam sekitar untuk malaysia!hee..

hafizmohamad said...

betol3.menakutkan:D

Emora Valeria said...

shuko : ra selalu prihatin oh..agak2 ah air nak bagi kotor..huhu..
hafiz : taw xpe

Nabiel said...

huhu~
ngeri tuh!!dh xnmpk air dh~
xlame ag sg klang pn akn jdi cmnie~

Emora Valeria said...

biel : taw xpe weh.moge2 sg klang tak akan jadi camtuh.

hack87 said...

mcm dlm cite Slumdog Millionaire. Kat India pon camni jugak~

Emora Valeria said...

hack : yeke?aku tak usha habes g cite tuh.

ARC™ said...

omg sungai kejadahnye camni???

Emora Valeria said...

arc,ni bukan sungai...hehe

K2r~90 said...

yep enviroNmental mengkaji mslh nie,
filiphina is the largest landfill compare other country
so anda pelapis harus ade inisiatif ubah

bw bekal ea nk beli mkan , n bw biodegradble plastic tyme shopping sendiri uHu =)

Emora Valeria said...

k2r : thanx bro for da comment +)

Hazirah Barakbah said...

ya rabbi! teroknyaaaa! sungguh tak sanggup. mau kalau duduk 4km dr tempat tu pun agaknya dah bau pe. yucks! jijik!

Emora Valeria said...

zira,tau xpe.jangan la jadi camni kat msia