07 July 2010

Snap foto stail EV part 1

Rude Awakening : Mata rasa berat dua belah.
Salam semua..
Kepala pusing2 dari pagi tadi sampai sebentar tadi melihat blog yang semacam nak gila.Komen ade je kena approve tapi bila klik,kosong.Cam magik tapi tak gunakan tongkat.Tetiba hilang.Mau tak meragam otak aku tengok sebab respon dari pembaca tetiba hilang tah kemana.
Ye2 la tang tu gak aku terpikir nak buat disqus form.Tapi pikir dua tiga kali,aku tak bersedia lagi nak ubah format blog aku ni.So dibiarkan dengan format lama.
Tapi tepat 12.43 tengah malam baru sat tadi,komen2 yang di'culik' sudah dikembalikan untuk aku baca.Macam tetau je aku tengah sakit pale cari korang kan komen.
--------------------------
Ramai dah tanya kat aku soalan yang sama.
'Pakai DSLR ke ni?'
'Yeke pakai handphone?Macam pakai DSLR je..'
Dan sejujurnya aku menjawab di sini yang aku takde lagi DSLR sendiri melainkan member kasi pinjam.Dan sebetulnya aku jawab,ye aku gunakan handphone aku semata2 nak tangkap gambar bagi sama dengan gambar yang ditangkap dengan DSLR memandangkan aku tak kumpul lagi duit untuk beli DSLR sendiri. =='
So kat sini aku rasa aku nak ajar korang camne nak tangkap dan edit gambar sikit bagi nampak cam korang guna DSLR.

Mula2 sekali,sudut mana korang nak gambarkan sesuatu objek yang korang nak tangkap.
Bagi aku,aku lebih suka snap gambar dari banyak sudut.Bukan sekadar sudut atas atau sudut depan saja untuk objek.Aku lebih suka snap gambar ikut pandangan mata aku.Cuba korang tengok gambar2 yang disnap oleh fotografer.Banyak bermain dengan sudut supaya gambar nampak menarik untuk dilihat.So cuba korang apply masuk masa nak tangkap gambar,walaupun dengan handphone.Tak kira handphone tuh jenama lokek ke canggih ke,kalau snap ikut sudut,mesti gambar cantik.Serius aku cakap.
Contoh gambar yang aku tangkap.
Bukan sudut je k.Cahaya masuk ke kamera pun perlu diambil kira jugak ye.. ^_^
'Ra,camane kamera handphone boleh kasi fokus kat objek tuh je,belakang blur.Edit ke?'
Oke yang ni aku jarang2 sangat nak edit bagi blur belakang sebab aku malas nak duplicate layer. ^_^'
Aku banyak bergantung kat kamera handphone untuk bagi sharp dan fokus objek.Aku tak reti nak explain kat sini.Kalau dapat demo nanti,aku tunjuk.

Memandangkan migrain macam nak datang bertandang malam ni,aku rasa entri seterusnya lah aku sambung k? ^_^ Ingatkan aku sebelum aku pulang ke Melaka.

4 comments:

Tengku Mann said...

oh...cam gitu ye...paham2...tak sabar nak tunggu part 2...hehehe

Muhammad Safie said...

Nak handphone tu sebijik..

Emora Valeria said...

neo,nanti kasi ye.. ^_^ mann,tunggu part 2 edit gambar kasi nampak smart. ^_^

Emora Valeria said...
This comment has been removed by the author.