06 July 2010

Beruang kutub makan penguin ke tak ni?

Rude Awakening : 4 hari lagi..
Salam semua..
Pagi2 camni,aku rasa cam aku sorang je yang online.Orang lain rasanya tak terbukak lagi mata tu,duk mimpi lagi.Aku ni bukan boleh,pukul 8 pagi mesti dah terpacak depan tv tengok CSI sambil menunggu kain dan baju2 duk berpusing ligat dalam mesin basuh.

Bila pagi2 ni,cukup bosan untuk mengonlinekan diri disebabkan takde pape yang nak dibuat.Sekadar tekan butang home kat mukabuku,skrol atas bawah,bukak profile,udpate status.Dan benda ni akan berulang2 sampai aku rasa muak.
So,taknak memuakkan lagi mata aku nak melihat benda yang sama,aku dengan secara tak sengaja menaip perkataan fakta di laman Google.
Skrol2,tetiba aku pelik.
'Nape dalam ni dia tulis lain tapi budak kecik tuh kata lain.'
Klik untuk tumbesaran paling hebat~
Polar bears can eat as many as 86 penguins in a single sitting.
Tapi iklan yang kat tv tuh kate lain.Jawapan budak kecik tuh bagi lain dengan fakta aku tengok.

'Ini Bumi.Beruang kutub tinggal di kutub utara dan Penguin tinggal di kutub selatan.Sebab tulah beruang kutub tak makan penguin.'

Erm...mana satu yang betul ni?Ke aku salah translate itu fakta? =='
'Ra senang cita ang pi search ja kat Animal Planet.'
-------------------------------
Setelah di search kat Youtube,akhirnya terjawab sudah jawapan ku.
'Do polar bears eat penguins?'
'No..Yes..'
'The answer is no because polar bears live in north pole while penguins live in south pole.'

..So bila translate ke BM..
Budak kecik itu betul,aku translate fakta itu salah!Haha!
Ok aku nak sembunyikan diri sehabis baik.
P/s : Tapi tolong translatekan fakta BI tu ke BM.Aku tak pasti in a single sitting itu ape. ^_^''

19 comments:

Nyetok said...

Kalo duk skali dalam zoo, dia bedal jugak kot

Emora Valeria said...

nyetok,kalau dalam zoo tuh taktaula..huhu

Salmia said...

owh.. sangat kompius dgn fakta ni. iklan tv mmg boleh bg pengaruh besar pd penonton

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

hehee.. sumi pun mula2 tak paham iklan nih.. thank tu ev sbb pahamkan sumi :P

Muhammad Safie said...

Budak kecik tu dah kene tipu..

Muhammad Safie said...

dah search...memang beruang dia bedal je sume benda yang bergerak..cume dia xdiberi peluang jumpe penguin..kalau dia jumpe, mmg dia bedal je

zairie said...

betul jgk.. mayb die die ambek fakta dalam zoo kot.. hehe

my recent post:
paul the octopus

Kie-yu said...

testing..testing..
1..2..3..

Tengku Mann said...

hahaha...sengal ra... :D

afiff edogawa said...

haha
maksudnya, sekoq polar bear boleh mkn sebanyak 86 ekoq penguins punya kuantiti makanan sekali harung... ^_^
erti kata lain, selera mkn sekoq polar bear = selera mkn 86 ekoq penguins...

Emora Valeria said...

kieyu,masalah lagi la komen2 ni.. T_T takleh tengok.

cronixsoul said...

single sittimh maybe maksudnye sekali mengadap kot! haha

Emora Valeria said...

naim,sekali mengadap???

Tengku Mann said...

hello......ok tak...hehe :D

Emora Valeria said...

afiff,maseh!haha!baru paham fakta itu.
Neo,kira kalau terjumpa,makan jugak ah kan?
Sumi,same2.EV pun dah paham serta merta.hehe..
Salmia,kadang2 ev pun terkonfius sama.
ZA,taktau la.ye kut.hehe

Muhammad Safie said...

Aah..beruang bedal je sume yg ada..

Emora Valeria said...

Oh takleh nak bela pingu dan polar bear dalam tempat same.

mizzaten said...

single sitting
haha , sekali dy duk hadap penguin tu , 68 ekor dy boleh makan dlm satu masa . kot! HAHA

Emora Valeria said...

ahaha..Miz,yela kut.Bi ni kadang2 memeningkan palo. ^_^